Yenidoğan Nedir? Yenidoğanda Uyku Süresi Nasıl Olmalıdır?

Yenidoğan Nedir? Yenidoğanda Uyku Süresi Nasıl Olmalıdır?

Yenidoğan bebeğin 0 – 4 aylık dönemini temsil eden bir isimlendirmedir. Yenidoğanlarda, genelde gece – gündüz ayrımı olmaz, uyku ile uyanıklık arasındaki farkı ayırt edemezler ve en temel yaşama işlevi olan beslenme dışında onu uyanıkken görmeniz çok zor olabilir. Bunun temel nedeni, büyümenin uyku ile gerçekleşmesidir. Yenidoğanlarda tam olarak bu nedenle günün çok büyük kısmını uyuyarak geçirir. Yenidoğanın uyku döngüsü şu şekildedir:

* Yenidoğan uyku süresi 0 – 1 ay arasında 16 – 20 saat olmaktadır.
* Günde sadece 1 ya da 2 saat uyanık kalırlar.
* Geri kalan 1 veya 2 saat ise uykuya dalma süreleridir.
* Yenidoğan bir bebeğin uyanma dürtüsü açlıktır. Bu bakımdan beslenme onun uyku düzenini belirleyen temel unsurlardan birisidir. Kısaca, Yenidoğan bir bebek sadece acıktığı zaman uykusundan uyanır.
* Yenidoğan bebeklerde sanılanın aksine gündüz ve gece uykusu yaklaşık olarak aynıdır. Her ne kadar ebeveynler için durum tam tersi gibi görünse de 20 saat uyuyan bir bebek hem gece hem de gündüz için eşit sürelerde uyuyor anlamına gelmektedir.


Yenidoğanlarda üç uyku aşaması bulunur:

* REM Dönemi: Aktif dönem olarak da geçer. Uykunun derin olduğu aşamadır. Ayrıca büyüme hormonunun salgılandığı, yani bebeklerin gelişim gösterdikleri uyku sahası REM uykusudur. Yenidoğanların uykularının %50’si REM dönemidir.

* NREM Dönemi: Göz hareketlerinin giderek yavaşladığı dönemdir. REM uykusuna geçiş evresi olarak tanımlanabilir. Kalp ritmi yavaşlar, nefes alıp verme sıklığı düşer.

* Belirsiz Dönem: Genelde akla gelen ilk şey mayışma dönemi olsa da değildir. En önemlisi bu evre, her çocuk ve bebekte farklı farklı olabilir. Tamamen öznedir. Yüz ekşitme, gülümseme, mimik ve jestler görülür. Pek çok kişi bunu rüya görmek olarak tanımlar. Rüya görülen evre REM evresidir, bu dönem fiziksel hareketliliğin görüldüğü aşamadır.

Yenidoğanlarda genelde uyku bozukluğu görülmez. Akademik araştırmalar gösteriyor ki bir yenidoğanın uyku düzeni ile ilgili gelen doktor başvurularının yarısından çoğu yenidoğanın uyku düzenindeki herhangi bir sıkıntıdan ziyade ebeveynin bebeklerinin uyku düzenlerini yanlış yorumlamasından kaynaklanmaktadır. Bu bakımdan uyku eğitimi bebekten ziyade önce ebeveyne verilmeli, ebeveyn genel anlamda bebeklerin dönemsel uyku sürelerinin haberdar olmalıdır.

Paylaş

Whatsapp Destek
Nasıl yardımcı olabiliriz?
Merhaba,
Size nasıl yardımcı olabiliriz?