Yeni Doğan Dönemi Kundak Bırakma
Bebeğini uyutmayı başaran uykusuna kavuşmuş annelerim derin bir sessizliğe bürünürken henüz sonuç alamayan ve git gide ümitsizliğe kapılıp ‘ bir ben mi uyutamıyorum ya ’ diyen annelerim için yazmaya devam ediyorum. Yalnız değilsiniz güzel annelerim uykusuz anneler olarak kocaman bir aileyiz. Biraz sabır.
Öncelikle şunu söylemek gerekir ki bir şeyler sizin yüzünüzden ters gitmiyor. Uyku öyle enteresan bir olgu ki, gelmesi o kadar zorken kaçması saniyeler sürebilir. Belki o an bebeğiniz büyüme atağı geçiriyor, belki dış çıkartma sancıları var ya da başka binlerce sebep.
Bebeklerin 0-4 ay arasında yarım kundak yapılmasının doğru olduğunu düşünüyorum. Güven hissiyatı ve ani sıçramalardan kurtulmanın kesin çözümü olduğuna inanıyorum.
Kundak Nasıl Bırakılır ?
Peki ya 4. Aydan sonra kundak nasıl bırakılır? Paylaşımlarıma göz gezdiren annelerim bilir ben her konuda geçişleri aşamalı olarak anlatmaya çalışıyorum. Bu yüzden yine size tavsiyem kundaktan vazgeçirirken ilk olarak bebeğinizi bir kolu açıkta kalacak şekilde kundaklamanız ilerleyen günler de bu şekilde alışmasını bekleyip ardından diğer kolunu çıkarmanız olacaktır.
Özellikle kundak bırakma döneminde veya kundak alışkanlığı olmamış diğer 4. Aydaki bebekler için de en önemli tavsiyem ”uyku arkadaşı” edindirmeniz olacaktır.
İleri ki dönemlerde sadece uyuyacağı zaman gördüğü haricinde gün içerisinde oynamasına hatta görmesine izin vermediğiniz nesne; bebeğinize uyku zamanını geldiği sinyalini verme konusunda çok yardımcı olacaktır.
Uyku arkadaşını benimsemesi için bebeğinize fırsat verin. Hiç istisnasız her uyku anında yanına bırakın onunla oyalanıp sakinleşmesine, uykuya kendi başına geçebilmesine çok katkısı olacaktır. Kendi sakinleşmeyi öğrenmesi, uykuların uzamasına etki ettiği için uyku arkadaşı sakinleşme refleksinin oluşması için önemli bir yardımcıdır.