Yeni doğan dönemi – Gece gündüz ayrımı

Yeni doğan dönemi – Gece gündüz ayrımı

Yeni doğan bebeğinizin gece uyanması, büyük ölçüde her birkaç saatte bir yemek yeme ihtiyacı nedeniyle olacaktır, ancak birçok yeni doğan geceleri aşırı derecede uyanır. Çünkü bebeğinizin günleri ve geceleri tamamen tersine döndü artık. Endişe etmeyin; yeni doğanlarda gündüz / gece karmaşası normaldir.

Anne karnında karanlık (ve bazen de gürültülü) dokuz ay geçirdikten sonra, hop uyuyup hop uyanması garip gözükse bile, kendisini doğal hisseden kendi uyku düzenlerini oluşturmuşlardı. Yeni doğmuş bebeğiniz bütün gün uyuyor ve bütün gece uyumuyorsa veya sık sık gece uyanmaları, huzursuz uyku veya erken uyanma gibi diğer sık görülen bebek uyku düzenlerini sergiliyorsa, tamamen normal olduğundan emin olun.

Yeni doğmuş bir çocuğa bakmanın zorluklarından biri de ,pek çok yeni doğan bebeğin yaşadığı gündüz / gece karmaşasıdır.
Bebeğiniz doğduktan sonra artık uyanma zamanının ve uyku zamanının geldiğini anlaması için kendi iç saatine güvenmek zorundadır. Yeni doğan da sirkadiyen ritmi (vücut saati) henüz tam olarak gelişmediği için bizim yönlendirmelerimize ihtiyaç duyacaktır. Gecenin ortasında geniş bir şekilde uyanık kalması veya öğleden sonra sağlıklı bir şekilde uyumasının nedeni sirkadiyen ritminin henüz tam olarak gelişmemesindendir.

Yaklaşık 3 aylıkken, bebeğinizin melatonin üretimi, sizinki gibi olmaya başlayacak ve 4 aylıkken, vücut saati tamamen gelişecektir. Tüm bunlar geceleri daha uzun ve gündüzleri daha az ve kaliteli uyku düzenine geçmesi için yardımcı olacaktır.

Yeni doğmuş bebeğinizi gün boyunca uyanık tutmaya çalışın ve gün boyunca da ışığa maruz kaldığından emin olun. Işık, iç saatlerimizin “ayarlanmasına” yardımcı olan en önemli şeylerden biridir, bu nedenle güneş ışığına maruz kalmak (bazı uyanık zamanlarla birlikte), yeni doğan çocuğunuzun gündüz uyanık olduğunu anlamasına yardımcı olacaktır. Direk güneş ışığına bırakmadan tabi ki.

Bebeğinize uygun etkinlikler yaparak, dışarı çıkarıp aydınlıktan yararlanmasını sağlayın. Gündüz uykularında iki buçuk saatten fazla kesintisiz uyumasına izin vermeyin.
Bebeğiniz uyandığında ‘Karanlık’ odayı aydınlatıp “Günaydın, günümüz başlıyor” gibi sevimli üslupta cümleler ile karşılayın.
Emin olun ki bu zor zamanlar ileride çocuklarınıza anlatacağınız güzel bir anı olarak kalacak ve sizin kararlılığınız ve sabrınız ile her şey daha güzel olacaktır.

Paylaş

Whatsapp Destek
Nasıl yardımcı olabiliriz?
Merhaba,
Size nasıl yardımcı olabiliriz?