Uyku Problemine Çözüm 5 s Yöntemi

5S Uyku  Yöntemi Kim Tarafından Bulundu ?

5 s yöntemi doktor HARVEY KARP tarafından oluşturulan bir yöntem olsa da, pek çok bebek bilinmeden de olsa bu yöntemle uykuya geçirilmeye çalışılır. Yeni doğan döneminde büyük önem taşıyan 5s uyku yönteminde her şeyi doğru bir şekilde yapıyorsanız ileri ki dönemde bebeğiniz uykulara geçerken daha rahat geçişler sağlayabilir.

5S Uyku Yönteminde Neler var ? Hangi Aşamalar Kullanılıyor ?

 

1 – Swaddling – Kundaklama
2 – Side / stomach position – karın üstü/ yan pozisyon
3 – Swinging – Sallamak
4 – Sucking – Emmek
5 – Shushing Sounds – şş sesi

Harvey KARP‘ın genel anlamda yöntemini bilmesek dahi günlük hayatımızda sıkça kullanırız.

Sallanma neredeyse hayatımızın bir parçası, emerek uyku bir ihtiyaç, şş sesi bir melodi , kundak ilk müdahale ve pozisyon oluşturulan uyku gereklilik oluşturmuştur.

5S Uyku Yönteminin Amacı NEDİR ?

Yöntemin amaçlarından bahsedecek olursak her adımda farklı sonuçlar elde edilebilir.

KUNDAK (Swaddling)

Kundak bebeğin kendini anne karnındaki gibi güvende hissetmesine hatta emme ve şş sesinde bu duyguyu yaşamasına sebep olur.



SALLANMAK

Sallamak diye bahsedilen durum tabi ki battaniye içine koyulup saatlerce sallanması değildir. Ritmik bir sallanmadır. Örneğin kucağınızdaki bebeğinizi çok hafif bir şekilde ritmik anlamda sarsmanızdır.

KARIN ÜSTÜ / YAN POZİSYON (Side/ stomach position)
Pozisyon oluşturulan uyku da yani yan ya da karın üstü uykunun amacı bebeğin kendini rahat hissetmesini hedefler. Bu pozisyona bebek alıştıktan sonra çok kolay sakinleşebiliyorlar.


EMMEK 

Bebeğin doğal refleksi olan emme iç güdüsünü destekleyerek anne sütü ile beslenmesi şeklidir. Gün içerisinde ihtiyacı kadar ve sürede emme işlemidir.

Şş Sesi
Şş Sesi bebeğin doğumundan önce başlayan kolik sesleri taklit ederek ritmik bir ilerlemede kullanılması şeklidir. Yani anne karnındaki güven hissini oluşturan yardımcı bir destektir.

5S Uyku Yöntemi i Hangi Bebeklere Uygulanır ?

Bu yöntem yeni doğan dönemindeki bebekler için uygun olup bu dönemden büyük bebekler için sorunlar teşkil edebilir. 4.aydan sonra kundak bırakılmalı sallama ihtiyaç yoksa bitmeli, emme ile uykunun bağı kesilmelidir.
Yöntemdeki benim fikirlerime uygun olmayan tek kısım bebeğin karın üstü uyku yapıyor olmasıdır. Karın üstü uyku bu dönemde reflüsü olan bebeklerin mide kapakçıklarının olmamasından dolayı, mide sularının ağızlarına kadar gelmesi ile birlikte bebeğin nefes alışını zorlaştırma ihtimalinin yüksek oluşudur.

Yöntem genel olarak çok etkilidir ve yeni doğan döneminde uykuya geçişleri oldukça kolaylaştıracaktır.

 

Burada yazılan yöntemler dışında daha fazla desteğe ihtiyacınız var ise whatsapp veya telefon ile Baldan Anne Uyku Danışmanlığını hafta içi 09:00 – 17:00 arasında arayarak bilgi alabilirsiniz.

Paylaş

Whatsapp Destek
Nasıl yardımcı olabiliriz?
Merhaba,
Size nasıl yardımcı olabiliriz?