Yeni doğanlar, özellikle uyurken sık sık gürültülü nefes alırlar. Bu nefes horlama gibi gelebilir ve hatta horluyor olabilir! Çoğu durumda, bu sesler tehlikeli bir şeyin işareti değildir.
Ancak sürekli olan bir durumla karşılaşılması halinde mutlaka doktorunuzla iletişime geçin. Mutlaka bir muayene süreci başlatılması en doğrusu olacaktır.
Horlaması olan bebeğiniz saatinde ve yeterli uykular yapmış olsa dahi sabah yataktan kalktığında kendisini yorgun ve uykulu hisseder. Yorgun ve uykulu hisseden bir bebek normal olarak gün içerisinde sürekli keyifsiz bir durumda olur.
Kilo boy gelişimi geride olan bir bebek sağlık açısından sorun oluştururken. Bu durum tam tersi durumda da sorun yaratabilir. Aşırı gelişim gösteren bebeğiniz fazla kilodan kaynaklı da solunum sorunları çekebilir. Baş ağrısı ve ağız kuruluğu yaşaması da bebeğiniz için önemli bir sorundur.
Gece uyuduğu alanın nemli bir durumda olması , sık sık burun temizliği yapılması , odanın gün içerisinde düzenli havalandırılması horlama durumlarını tıbbi sorunlar haricinde azaltacaktır.
Bilimsel olarak uyku apnesi sadece yetişkinlerde değil çocuk ve bebeklerde de görülebilen önemli bir sağlık sorunudur. En sık neden bademcik, geniz eti büyümeleri ve şişmanlık olmakla birlikte çene, ağız ve burundaki anatomik bozukluklar da diğer nedenler arasındadır.
Uyku apnesi olan bebeklerin unutkanlık ve dikkat eksikliği nedeniyle sıklıkla ağlama gibi davranış bozuklukları gelişebilir. Bu tür sıkıntısı olan çocuklar iştahsız, gergin ve sıkıntılıdır. Geceleri altını ıslatma problemleri görülebilir. Sürekli ağzından nefes alan ve yeterli uykusunu alamayan çocuklarda; diş ve damak gelişim bozuklukları, diş çürükleri, ağız kokusu, sık boğaz ağrısı ve iltihabı. Yutma bozuklukları, yüz gelişim bozuklukları, gelişme geriliği, büyümenin yavaşlaması gibi sorunlar başlayabilir.
Tabi ki en doğru yönlendirmeyi bebeğinizin doktoru yapacaktır.. Sizin bebeğiniz uyurken horluyor mu?
#baldanannegeceuykularıkolayerişim