GECE KESİNTİSİZ UYKU MÜMKÜN MÜ?
Kesintisiz gece de gündüz de tabi ki mümkün ve pek çok ebeveyn düzenli uyuma alışkanlığı kazandıramamış dahi olsa bazı günler kesintisiz uykular yapıyor olabilirler. Kesintisiz uykular dış etkenler, oda şartları, yaklaşım tarzları, uykuya geçiş şekli, uykuya geçiş saati gibi durumlarla doğru orantılıdır.
Peki erken uyanmaların sebebi nedir? Ya da kesintili uykuların…
Ancak destekle uykuya geçen bir bebeğin uyku döngülerini tek başına atlatması pek mümkün değildir. Gündüz uyanan bebeğinizi tekrar uykuya döndürebiliyor olmanız bağımsız uykuyu yapmıyor olmanızdan kaynaklıdır. Bu hep sizin müdahalenize ihtiyaç duyacağı anlamına gelir. İhtiyacını gidermeden de geri uykuya dönemez. Kucak, meme, sarsıntı, temas gibi durumlar etken uyanışa ve beraberinde kesintili uykuya sebep olur.
0-3 yaş bebeklerin gece uykusuna en geç 21.00 da geçmiş olması gerekir. Ortalama olan bu süreden sonra gece uykusuna geçildikten sonra bir bebeğin 5 saat uyuyup sabah uyanması kesintisiz uyku değildir. Yetersiz bir uykudur ve bu sizi gece hiç uyanmıyor düşüncesine itmemeli..
Kesintisiz uykular için mutlaka bağımsız uyku yapmalıyız. Bağımsız uyuyan bir bebeğin uyku döngüsünü kendisinin atlatması gerekir. Olası bir ilerlemedir ve kendi uykuya dönebilen bir bebek uzun uykuların habercisidir.
Bağımsız uyku yapabilmek için öncelikle bebeğinizin mevcut alışkanlıklarını azaltarak bırakmalıyız. Bütün destekleri birden kesmek bazı durumlarda işe yarayabilir. Ancak henüz bebeğini bu anlamda tanımayan bir ebeveynin düzen oluştururken kademeli bırakma adımları oluşturması gerekir.
Siz de kesintisiz uykular yapmak istiyor musunuz?