Gece Beslenme Düzensizliği , Gece Beslenme Düzensizliği Ve Uyku
Ah şu geceler ve bitmek bilmeyen sorunlar dediğinizi duyar gibiyim. Bu durumda olan, sorunlar yaşayan, sabahlara kadar uyanık kalan ya da defalarca uyanmak zorunda kalan annelerimden ve onların küçük fakat etkili durumlarından bahsetmek istiyorum.
Düzensiz beslenme ya da yetersiz beslenme gece fazla uyanışlara ve uyanık kalma durumlarına sebep olabilir. Gündüz bir şekilde beslenme sağlasak dahi gece ya zorlanır ya da bu zamanlarda yanlış yaklaşımlar yüzünden sıkıntılar yaşarız. Peki bu sıkıntıları nasıl giderebiliriz? Neler yapabiliriz bunlardan konuşalım…
Gece Uykusu ve Beslenme
Gece uykusuna geçmeden önce gündüz eksik uykudan kaynaklı yorgun olan bebeğimize bir de rutin yapar ve rutinde beslenme sağlarız. Ancak bu beslenme yeterli bir beslenme olmaz. Bebeğimiz yeterince doymadan yorgunluk kaynaklı beslenmesini keser. Aslında bu doğru bir hareket değildir.
Düzensiz giden günün akşamında rutin yapmadan uykuya geçmeliyiz. Bu düzensiz rutinden Sonra bebeğimiz uykuya geçse dahi erken uyanma yaşar. Sizde hemen az beslendiği için bir beslenme daha yaparsınız. İşte burada yaptığımız ihtiyaç dışı beslenme düzensiz bir beslenme alışkanlığı oluşturur.
Yaş aralığına ve bebeğinizin kilo boy gelişimine göre doktorunuzun da onayı doğrultusunda belirlediğiniz, 1 – 2 ya da beslenme olacak şekilde ilerlememiz gerek. Ya da daha büyük bir bebeğe sahip isek gece beslenmesini bitirmemiz gerek.
1 yada 2 beslenme hangisini tercih ediyorsanız doğru zamanlarda beslenme sağlayıp, kurduğunuz düzene uyarak ilerlemeniz gerekir. Her gün farklı saatlerde beslenme yapılmaz.
Ya da güne başlamadan sabah henüz daha odadan ayrılmadan bir beslenme daha yapamayız.
Tek beslenme yapıyorsak gece uykusuna geçtikten 4-5 saat sonra. 2 beslenme yapıyorsak gece uykusuna geçtikten 3-4 saat sonra bir beslenme yapabiliriz. Akabinde yine 3-4 saat sonra diğer beslenme şeklinde sabit bir aralık oluşturabiliriz. Harici uyanmaların hiç birin de başka beslenme yapmıyor olmamız gerekir.
Düzenli beslenmeler yaptıkça gece uyanışları azalır hatta alışkanlık uyanmaları sonlanmaya başlar. Bu azalmalar da gündüz ve hatta gece daha verimli uykulara sebep olacaktır.