Bebeğimin uyku aralığı ne kadar olmalı?

Bebeğimin uyku aralığı ne kadar olmalı?

Her bebeğin yaşam standartları, karakteristik özellikleri, alışkanlıkları farklı olsa da bazı noktalarda biyolojik olarak uyulması gereken durumlar vardır. Ve bunların başında bağımsız uyku ve uyanık kalma süreleri ile uyuyabilen bebekler gelir.
Yaş aralıkları ve uykuya geçiş şekilleri uyanık kalma sürelerine doğrudan etki eder.
Bebeğim 6 aylık uyku aralığı ne olmalı ?
18 aylık olduk gündüz ne kadar uyku uyumalı ? Tarzında pek çok soru alıyorum. Ve bunun için yaş aralıklarına uygun uyku pencereleri mevcut.

Uyku penceresi nedir?

Uyku penceresi adını verdiğimiz durum belirli bir yaşa gelmiş bebeğin ortalama uyanık kalma süresidir.
0-4 Aylık yeni doğan döneminde günün çoğu uyku ile geçecektir belirli aralıklar olmasa da Gündüz gece ortalama 14 18 saat uyku yapabilirler. Uyku aralıkları da gündüz 1 ila 2 saat arasında değişkenlik gösterecektir.
4- 6.5 ay arasında bebeğinizin gündüz 3 uyku ihtiyacı olup ortalama uyanık kalma aralığı 2-3 saat arası ve uykuları gündüz için 1 ila 2 saat arasında olacaktır.
6.5 – 13 aylık dönemde 2 gündüz uyku yapması gereken bebeğimizin uyanık kalma süreleri 3-4 saat ve uykuları gündüz 1.5- 2 saat aralığında olmalıdır.
13 aydan itibaren bu ihtiyacı teke düşebilen bebeğimizin gündüz uyanık kalma aralığı 4.5 5 saat civarlarında olup uykuda geçireceği süre toplamda 2-2.5 saat civarında olacaktır.

Ve uyku aralıklarını düzenlerken dikkat edilmesi gereken püf noktaları vardır…
3 uyku döneminde gündüz uykumuz en geç 18.00 da bitmiş olmalı. Sonraki aralıkta bebeğimiz gece uykusuna geçiyor olmalıdır. Maksimum gece uykuya geçiş saat ortalama 21.00 civarındadır.
2 uyku döneminde 17.30da bitirmemiz gerekir gündüz uykumuzu. Ve aynı ilerleme 3 uykuda olduğu gibi maksimum 21.00 minimum 19.00 aralığında olmalıdır.
Tek uyku döneminde ise 15.30 – 16.00 aralığında gündüz uykusunu bitirmiş olmamız gerekir. Sonraki uyku en erken 19.00da artık gece uykusu şeklindedir…
Değerlerin bütünü ortalama süreler olup değişkenlik gösterebilir. Uykuya geçiş dönemleri de bebeğin ihtiyacına göre ertelenip uzatılabilir.  Ve her bebeğin ihtiyacı diğerinden farklı olabilir.

Paylaş

Whatsapp Destek
Nasıl yardımcı olabiliriz?
Merhaba,
Size nasıl yardımcı olabiliriz?