2 YAŞ SENDROMU NEDİR?
Bu evre çocukların ebeveynlerine güvenme ve bağımsızlık istekleri arasında mücadele etmeye başladıkları normal bir dönem olarak görmeliyiz. Çünkü 2 yaşına yaklaşan çocuklarda sosyal ve duygusal olarak değişim gözlenmektedir. Bir yandan kelime hazinesi büyürken işleri kendi başlarına halletmeye istekli olurlar. Aslında sendrom gibi görünse de yoğun bir şekilde duygu karmaşası yaşadıkları için gün içerisindeki tavırlarını ani değişikliklerle gösterebilirler. İhtiyaçlarını açıkça ifade edemedikleri yada duygularını kontrol edemediklerinden ötürü hayal kırıklığına, öfke nöbetine veya yanlış davranışlara yönelebilirler.
Nasıl davranmalıyız?
Bu durumda önemli olan sakin kalarak çocuklarımıza karşı sabrınızı yitirmememiz olacaktır. Yanlış bir hareketinde onu başka ilgi odaklarına yönlendirmeye çalışmalısınız ve uygun davranışlar için övdüğünüzden emin olmalısınız. Çocuklarımızın yaşadıkları bu değişiklikleri kabul ederek sevgi ve saygı göstererek bu zor dönemde güvenle kendini geliştirmesine yardımcı olmalısınız. Böylelikle bir yandan kendini ifade etmeye çalışırken diğer yandan belli kurallara uyması gerektiğini öğrenecektir.
Burada bize düşen görev sakinleşirken yumruklarıyla değil başka yollardan kendisini ifade etmesine teşvik etmektir. Burada uzun açıklamalar yapmak yerine kısa sözlerle yada fiziksel hareketlerle onları yönlendirmeyi başarabilirseniz bu dönemi zorlanmadan atlatabilirsiniz. Bu dönemde bebek yatağında; Şilteyi mümkün olduğunca alçaltmanızı ve düşme tehlikelerine karşın beşiğin çevresine korumalık koymanızı öneririm.
Yatak Düzeni Nasıl Olmalıdır?
Bebeğinizin yatağın dışına çıkmak için basamak halinde kullanmasına engel olmak adına büyük oyuncaklardan ya da örgü korumalık gibi yüksek nesnelerin kullanımından kaçınmalısınız. Artan bağımsızlık hissi yine bu dönemde uyku sorunları yaşamanıza neden olabilir. Bu yüzden uyku rutini oluşturmak, uykuya geçişi savaş yada güç gösterisi haline getirmenizi önleyecektir.
Gün içerisinde tercihen televizyon ve video izletiyorsanız ,mümkün olduğunca az olmasına özen gösterin. Aksi takdirde çocuğunuzun çok fazla uyarılmasına bundan kaynaklı olarakda aşırı yorgunluğa sebep olabilir veya aklında kalan küçük imgeler yüzünden gece sık uyanabilir.